Уроки Photoshop українською
УВАГА!!! Клікаючи на рекламу на сайті ви робите свій внесок в проект.
Меню


Календар новин
«  Август 2006  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Друзі сайту


Підтримка сайту



Код нашої кнопки:

PC news - новини комп'ютерного світу. Новини інтернету. Щоденне оновлення

Отримати код





Український рейтинг TOP.TOPUA.NET Малюнки, кросворди, анекдоти, жарти, філателія, нумізматика, ноти для фортепіано, математика, каталог сайтів

Лічильник:
хостів сьогодні | хитів сьогодні
хитів всього Locations of visitors to this page

Головна » 2006 » Август » 21 » Утиліти: Розглядаємо Feedreader 3.05
Утиліти: Розглядаємо Feedreader 3.05
Пропоную Вам набір суб'єктивних заміток про Feedreader версії 3.05 - безкоштовній програмі для агрегації й читання RSS- Каналів.

Почалося все з того, що мені потрібна була програма для роботи з RSS- Каналами. Причому, через досить велику кількість підписок, звичайної функції добірки мені вже недостатньо. Потрібна організація (угруповання) по джерелах і темам, функції пошуку та інше. Читання через Google Reader мене теж не дуже влаштовувало. Хоча, зізнаюся, певні плюси в ньому є. Але хотілося все-таки більше функціональну програму, що працює локально.

У підсумку до програми були сформульовані наступні вимоги:
Простота інтерфейсу - зайві (не за фахом) можливості, усякого роду прикрашення й т.д. не потрібні, тільки голий функціонал.
Наявність функцій автообновления каналів за розкладом (через інтервал). Відповідно, програма повинна бути постійно завантаженої в пам'яті.
Можливість пошуку за отриманим даними.
Бажано, щоб підписані канали можна було з у каталоги й або ще впорядковувати.

Однієї з перших мені під руки попалася програма Feedreader 3.05. Опис на сайті й заявлені можливості мені сподобалися, і програма була встановлена. При установці їсти можливість вибрати мова інтерфейсу. Серед різних перекладів є й росіянин, що радує. Відразу помічу - переведено в програмі не все. Місцями попадаються англійські тексти (наприклад, у настроюваннях), а подекуди переклад виконаний не точно або з явними помилками. Однак до цьому швидко звикаєш і перестаєш звертати увагу, благо інтерфейс програми інтуїтивно зрозумілий.
Відразу після установки Feedreader запропонував підписатися на ряд популярних світових RSS- Каналів, що мене не особливо цікавило.

Першою справою я звернувся до Настроювань програми. Їх, до речі, зовсім не багато. Виразно сподобалися опції "Запускати із завантаженням Wіndows" і "Запускати мінімізованим у системний трей". Feedreader може працювати через прокси- сервер і відправляти обрані теми на emaіl через SMTP сервер (щось начебто "послати другові") - для настроювання цих двох опцій служить вкладка "З'єднання".
От чого мені дійсно не вистачає в настроюваннях, так це вибору квітів і шрифтів для різних елементів програми. Люблю, чи знаєте, прикрашати, та й стандартне виконання мені не дуже сподобалося. Але тут такої можливості немає.

Інтерфейс програми (набір вікон) можна назвати "класичним", виконаний він у стилі поштових клієнтів типу MS Outlook. Присутні вікна зі списком підписаних каналів, списком тим у каналі й властиво самим змістом теми. На вибір користувачеві дається три види розміщення цих вікон: класичний 1+2, широкий 1+1+1 і повний, коли дається розгорнутий список тим у каналі відразу з їхнім умістом. Перемикання між видами відображення доступно через меню, по "гарячих клавішах" або використовуючи спеціальні кнопки внизу екрана. Яке з розташувань саме зручне я так і не вирішив - сподобалися всі, тому як у кожному є свої плюси.
Окремо хочеться згадати про "гарячі клавіші" в Feedreader. Ними постачені практично всі функції, постійно використовувані при роботі.

Тепер про використання на практиці.
Додавання чергового каналу ("новостная стрічка" у термінології програми) або в меню "Файл", або відповідної кнопочкой над списком каналів. Все просто й незатейливо. При додаванні нової стрічки програма відразу підставляє на адресу URL з буфера обміну - зручно. Надалі , у настроюваннях новостной стрічки можливо вказати логин і пароль для доступу до закритих даних.
Крім безпосередньо стрічок, можна створювати "розумні новостные стрічки" (про їх далі) і папки. У папки можна складати стрічки й інші папки, вишиковуючи ієрархічне дерево для більше зручного перегляду. Наприклад, багато сайтів експортують свої новини по розділах, для кожного свій канал. Або окремо новини, окремо статті. Створюємо загальну папку для всього сайту, поміщаємо в неї всі канали й читаємо новини одним загальним списком. Кому як, а мені дуже навіть подобається можливість подібного угруповання.

Розумні новостные стрічки. По суті, це не самостійні канали, а результати фільтрації інших каналів по ряду заданих умов. При створенні такої стрічки замість URL каналу вказується одне або кілька правил, при дотриманні яких (або одного з них) новостная замітка з інших стрічок попадає в створювану.
Поясню на прикладі:
Нас цікавлять новини зі згадуваннями про Google. Створюємо розумну новостную стрічку із двома правилами: наявність слова Google у заголовку або тілі новини. При бажанні, можна додати й інші слова.
Розумні стрічки можна використовувати не тільки для об'єднання новин з різних каналів, але й для розбивки одного каналу на трохи - для зручності.
Знову приклад:
Сайт іnternet.ru експортує новини одним загальним каналом, залишаючи в кожної новини позначку про те, до якого розділу вона ставиться. Мене, допустимо, цікавлять тільки новини із Софта. Створюю розумну новостную стрічку й указую відповідність новин одночасно двом правилам: новина повинна бути отримана зі стрічки іnternet.ru (її я завів раніше) і в тегу містити позначку soft. Всі, тепер на розумної новостной стрічці в мене тільки Софтовые новини нашого сайту.
Споконвічно в програмі вже присутня одна розумна стрічка - "непрочитані новини". У неї попадають всі новини, що мають у статусі значення "не прочитане". Небагато погравшись із правилами й настроюваннями стрічок можна налагодити дуже непогану систему фільтрації й вибірки новин, що цікавлять.

Вікно пошуку перебуває над списком каналів. Уводимо шукане слово (фразу) і бачимо список новин, у заголовку або тілі яких воно зустрічається. Нічого більше. І хоча я вважав, що пошук - одна з головних "фич" подібної програми, на практиці користуватися ним мені майже не було потрібно. У тому числі й через наявність фільтрації через розумні новостные стрічки.

Цікавою опцією мені здалися спливаючі віконця із заголовками "свежепоступивших" новин. Вікно відкривається в правому нижньому куті екрана, поверх всіх інших, і в плині декількох секунд демонструє назва стрічки й список нових надходжень. Природно, що в настроюваннях цю опцію можна відключити.

Взагалі, хочеться ще раз відзначити досить простий, продуманий і зручний інтерфейс Feedreader і його функції. Наприклад, можна поставити галочки приховувати прочитані новини й цілі стрічки. Це дозволить бачити тільки нові записи й стрічки, що обновилися, - зручно при дуже великій кількості джерел.

З мінусів і недоліків програми:
При угрупованні тим по тегу поруч із тегом не показується дата останньої теми в ньому, що було б цілком логічним і зручним.
Періодично, Feedreader показує неправильна кількість непрочитаних новин у папках і розумних стрічках. Страшного нічого в цьому, правда немає. Працювати це майже не заважає.
Іноді в стрічках загадковим образом з'являються двійники новин.

Разом:
Після пари тижнів використання програма мені дуже сподобалася. Я не виключаю того, що можливо є й інші, більше зручні, функціональні й гарні програми. Але на сучасний момент для роботи з RSS- Каналами мені вистачає Feedreader на 100%.

Переглядів: 938 | Добавив: pcnews | Дата:
Коментарі
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
 
РЕКЛАМА

Украинская Баннерная Сеть

Украинская Баннерная Сеть

Используются технологии uCoz